Hel

Siemka, jak napisałem w poprzednim wpisie jakiś czas temu stworzyłem nową wersję oświetlenia do mojej wizualki projektu toalety na Helu. Mam już Internet, więc mogę pochwalić się tym renderkiem, ale najpierw troszkę historii…

Raz w roku firma Koło organizuje konkurs na koncepcyjny projekt łazienki. Tak się złożyło, że rok temu wziąłem w nim udział i o mało nie wygrałem. A wszystko to dzięki Arturowi, który poznał mnie z Karolem – studentem architektury. Karol miał świetny pomysł na łazienkę, ja trochę doświadczenia w robieniu 3d. Zgraliśmy się świetnie no i bach, drugie miejsce.

Zadanie polegało na zaprojektowaniu toalety publicznej w dokładnie określonym miejscu, tuż przy plaży na Helu. W wielkim skrócie, pomysł polegał na zastosowaniu ścian wypełnionych piaskiem. Czyli piasek między dwiema szybami. Prosta bryła. Ciekawa drewniana konstrukcja. No i ten efekt światła przenikającego przez ściany budynku. Miałem dużo czasu na renderowanie (wakacje), ale słaby sprzęt do dyspozycji. Na szczęście wszystko się udało, choć nie bez przygód. Na dole zamieszczam cztery wizualki z przed roku.

exterior_sunny

exterior_night

interior_night

interior_day

A teraz wspomniana modyfikacja, czyli coś zupełnie świeżego. Pomysł na takie oświetlenie chodził mi po głowie jeszcze przed zaczęciem pracy nad tym co widzicie u góry, ale niestety nie starczyło czasu. Chciałem ukazać magię tych ścian w świetle zachodzącego słońca, gdy światło jest bardzo intensywne, pomarańczowe. Wszystko miałem w głowie od samego początku. Położenie słońca, odbicie na morzu, kolor ścian. Te prześwietlenie po lewej pojawiło się później, w post procesie, ale wyszło dobrze. Nieźle się zgrało z resztą. Na koniec wyrenderowałem dokładnie ten sam kadr ze starym oświetleniem przedpołudniowym dla porównania. Ok, czas na obrazki.

sanitec_sunset

sanitec_sunny

pozdrawiam, Paweł


About this entry